Zalety oleju kokosowego

Tłoczony na zimno, nierafinowany olej kokosowy to produkt, który posiada wiele zalet.
Produkt ten posiada charakterystyczny, biały kolor oraz tendencję do zmiany konsystencji od stałej do płynnej – w zależności od temperatury jaka panuje w danym pomieszczeniu.
Olej kokosowy powstaje podczas tłoczenia oraz odpowiedniego nagrzewania kopry, czyli twardego miąższu znajdującego się w orzechu kokosowym.
Olej kokosowy może być wykorzystywany w kuchni i kosmetyce, ponadto posiada właściwości lecznicze.
W kuchni najczęściej jest stosowany do smażenia oraz jako składnik ciast, warto wspomnieć, że może być także używany do wyrobu margaryny oraz czekolady.
W przemyśle chemicznym olej kokosowy znajduje zastosowanie jako składnik kwasów tłuszczowych i alkoholi, jest również używany do wyrobu świec.
Produkt ten stanowi także ważny element wielu kosmetyków, m.in. balsamów do ciała, masek do włosów, olejków do masażu i kąpieli – w kosmetyce doceniane są przede wszystkim jego właściwości nawilżające i odżywcze.